Ethiopia Shakiso Diima Lot 3

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Even if it's clearly a natural coffee, it is very clean, sweet and has black tea aromas and hints of cherry that develops when the cup is cooling. Very nice and lingering aftertaste.

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Data sheet

Acidity**
Body****
Smoothness*****
Aftertaste*****
Balance****

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Pays :Ethiopia

Région : Guji

Altitude : 1900 meters

Ferme : Garden coffee

Propriétaire : Faysel Abdosh

Variété : Typica heilrooms

Préparation : Natural on african beds

Certification : Organic without certification

 

Complementary informations :

 

Ce lot provient d'une station de lavage de la ville de Gigessa créée en 2014, dans la zone de Guji. Elle est particulièrement réputée pour la qualité de ses voie sèches.

Près de 850 petits producteurs apportent tous les jours leur café. Chacun gère une plantation d'un hectare au plus. Chaque arbre produit environ 100 à 200g de café vert. Ces sols sont naturellement fertiles, avec apport de compost, mais les arbres de ne sont pas spécialement poussés à produire, c'est peut-être un des élélments qui font que les cafés de cette zone sont superbes.

Les cerises sont bien entendues récoltées à la main, elles sont ensuite triées pour éviter de sécher des cerises trop ou pas assez mures. Elles sont séchées en fines couches sur lit africain jusqu'à 25% d'humidité puis en couche plus épaisse et continuellement mélangées afin d'éviter une surfermentation.

This lot comes from a new washing station (20104) in Gigessa. It is famous for the high quality of their natural coffees.

Handpicked by 850 smallholders, it is run through a selective picking at the washing station to ensure no un ripe or over ripe cherries are left. Then the cherries dry in thin layers down to 25% and then in thicker layers and constantly moved down to 12% of humidity.

The ground if very fertile and natural compost is added but production isn't pushed. Coffee yield is very low, like 100/200g of green coffee per tree, it could be part of the explanation of why these coffees are so nice.

 

In the cup :

 

Even if it's clearly a natural coffee, it is very clean, sweet and has black tea aromas and hints of cherry thats develops when the cup is cooling. Very nice and lingering aftertaste.

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